środa, 11 grudnia 2013

Święta tuż tuż- karkóweczka :)

Składniki:
- 1kg karkówki;
- 11 suszonych śliwek
Użyłam następujących przypraw do zamarynowania mięsa:
1 łyżeczka kolorowego pieprzu;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cukru;
7 ziaren ziela angielskiego;
5 jagód jałowca;
pół łyżeczki kolendry;
1/4 łyżeczki chili
3 goździki
-2 czubate łyżki dżemu wiśniowego
-łyżka oleju do smażenia

Święta tuż tuż :). Polecam. Pychotka.
W/W przyprawy do zamarynowania mięsa przed zmiksowaniem wyglądały tak:
A po zmiksowaniu w moim mikserze co zmieli wszystko, o tak:

 Do 2 czubatych łyżek dżemu wiśniowego dodaję zmielone przyprawy.

Karkówkę staram się ładnie ponacinać,aby do środka wcisnąć suszone śliwki- przekrojone na pół.
Mięso smaruję marynatą- dokładnie. I na noc do lodówki :)

I na drugi dzień - na patelnie z olejem ostrożnie kładę mięso-uwaga strzela. Staram się chwilę przesmażyć z każdej strony.
:)
Karkówkę wraz z sosem przekładam do rękawa do pieczenia i piekę 60min. 180stopni.
Dzisiaj tą karkówkę mieliśmy na obiad z pieczonymi ziemniakami z ziołami prowansalskimi oraz przesmażonymi buraczkami ze śmietanką.   Pychuśne :)
Smacznego. 

1 komentarz: