piątek, 3 maja 2013

Zraziki wieprzowe z przyprawionym ryżem

Składniki:
-360g schabu - w plastrach 6 sztuk;
-kilka kropel sosu barbecue;
-6 plastrów sera żółtego;
-1/4 czerwonej papryki- bez skóry;
-przyprawa uniwersalna;
-50g serka topionego;
-mąka do obtoczenia zrazików;
-3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia;
-7 łyżek ryżu sypkiego;
-pół łyżeczki pieprzu ziołowego;
-pół łyżeczki majeranku;
-1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej

Czas na obiad...Przygotowuję schab:


Dodaję paprykę pokrojoną w kostkę:


Zabawa w zawijanie...potrzebne wykałaczki:


Dopiero teraz dodaję przyprawę uniwersalną, obtaczam mięso w mące i do garnka na rozgrzany olej- smażę chwilę z dwóch stron każdy zrazik, zalewam wodą i gotuję 50min.
Przygotowuję ryż- do garnka wsypuję 7 łyżek ryżu zalewam wodą, tak aby palec wskazujący był zanurzony  w wodzie 1/4 :).Do gotującego ryżu dodaję pieprz ziołowy, majeranek oraz przyprawę uniwersalną. Gotuję 7 min. i wyłączam- niech sobie dochodzi.
Apetyczne, smaczne. Sosik wyszedł gęstszy  (z jednego zrazika wypłynęły serki) i aromatyczny. Polecam.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz