piątek, 21 czerwca 2013

Kotleciki z indyka

Składniki:
-pół kg mięsa mielonego z indyka;
-1 jajko;
-1,5 łyżki bułki tartej;
-kasza manna;
-10 średnich pieczarek;
-młoda kapusta (rozpoczyna się sezon na kapustkę, więc jak na razie jest malutka :P);
-przyprawa uniwersalna;
-mąka pszenna;
-olej do smażenia

W misce czeka już mięso :). Dodaję jajko, 5 startych pieczarek, kapustę, którą drobno posiekałam, dodaję przyprawę uniwersalną, 1,5 łyżki bułki tartej oraz zagniatam mięso, jak na kotlety mielone. Nie napisze, ile dodać kaszy mannej, ponieważ dodawałam jej tyle, aby mięso odchodziło od ręki.
Formuje kotleciki, obtaczam w mące.


 Podsmażam na patelni z dwóch stron.


Przekładam do większego garnka.


Dodaję 4 starte pieczarki oraz resztę drobno posiekanej kapusty włoskiej. Zalewam przegotowaną wodą z łyżeczką przyprawy uniwersalnej.


I gotuję do 50 min. Mniam.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz