Składniki:
- 2 jajka- 1 całe i 1 żółtko;
- pół cytryny;
- pół łyżeczki musztardy;
- sól i pieprz;
- cukier pół łyżeczki;
- olej słonecznikowy 3/4 szklanki
BLENDER
Nie sądziłam, że majonez można zrobić tak łatwo. Do wysokiego naczynia wbijam całe jajko i żółtko- ważne aby miały temperaturę pokojową, włączam blender :) dodaję cytrynkę, sól, pieprz, musztardę, cukier. Jak połączę wszystkie składniki Powoli wlewam olej. Jeśli robię majonez i wiem, że będę go łączyła z jogurtem greckim, to celowo jest gęsty, a nie sztywny, więc uważam z olejem. Prosta zasada im więcej oleju, tym majonez będzie sztywniejszy :) a mniej to będzie gęsty. Oczywiście można pokombinować z dodatkami np. jako dip dodając zioła prowansalskie; kolejny dip dodając ketchup; dip z suszoną papryką i chili; dip z sosem czosnkowym. Fajnie wygląda i smakuje.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz