wtorek, 26 marca 2013

Sałatka z brokułów i serem feta (2)


Składniki:

-1 brokuł;
-2 jajka ugotowane na twardo;
-2 ugotowane marchewki;
-mała puszka kukurydzy;
-usmażona pierś z kurczaka w przyprawie do gyrosa- kebaba
-sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy;
-sól i pieprz;
-ser feta
-garść łuskanego słonecznika bądź płatków migdałów

Brokuły podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie, pilnując, aby się nie rozgotowały. Ja gotuję we wrzątku do 5 min. W innym garnku gotuję 2 marchewki. Na patelni smażę pierś z kurczaka z przyprawą do gyrosa- kebaba.Jajeczka gotuję na twardo i kroję w kosteczkę. Robię sos majonezowo-jogurtowo-czosnkowy (przepis na majonez patrz- domowy majonez). Używam jogurtu greckiego i drobno siekam 2 ząbki czosnku, mieszam z majonezem.Oj tego sosiku wychodzi ponad 400ml, ale spokojnie-zostanie zjedzony :). Na większym talerzu, bądź paterze rozkładam brokuły dodaję pokrojoną marchewkę, drobno pokrojoną pierś z kurczaka, jajeczka i posypuję kukurydzą. Polewam sosikiem i dokładam pokrojoną fetę. Posypuję słonecznikiem, albo płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni.

Agnieszka przyniosła tą sałatkę na mój Wieczór Panieński...już po Wieczorze hehe i przepis zmodyfikowałam

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz