piątek, 12 kwietnia 2013

Kurczak faszerowany z bukietem sałat

Składniki:
-kurczak-1,5kg;
-4 łyżki ryżu;
-pół papryki;
-2 łyżki kukurydzy;
-250g pieczarek;
-łyżka masła;
-sól, pieprz;
-przyprawa uniwersalna;
-rękaw do pieczenia

Czas na obiadek. Kurczaka myję osuszam i posypuję uniwersalną przyprawą, wkładam do lodówki.


Gotuję 4 łyżki ryżu ze szczyptą solą i studzę. Na patelni podsmażam starte pieczarki, solę i pieprzę.
Pół papryki obieram ze skóry (przypalając na palniku gazowym i wkładam do woreczka foliowego, zawiązuję i studzę; gdy papryka nie jest gorąca obieram ze skórki -palcami powinno łatwo zejść, a jak nie to obieram paprykę zanurzoną w misce z wodą ) i kroję w drobną kosteczkę.
Składniki łączę ze sobą w misce dodając 2 łyżki kukurydzy i doprawiam do smaku.


Kurczaka wyciągam z lodówki i farsz wkładam do środka i pod skórę fileta; zszywam używając igły i nitki :) i użyłam 2 wykałaczek, związałam też nogi kurczaka.


Kurczaka posypuję jeszcze przyprawą uniwersalną i wkładam do rękawa do pieczenia, dodając łyżkę masła.

Piekę w funkcji termoobiegu w temperaturze 180 st. C przez 55 min.; po tym czasie rozcinam rękaw i piekę jeszcze przez 10min podlewając sosem z rękawa. Krojeniem kurczaka zajmuje się mąż, ja sadzam damę do stołu, bo według niej AM ma być bardzo szybko.


Podaję z ulubionym zestawem sałat z przyprawą ogrodową, oliwkami zielonymi, papryką, kukurydzą i 2 pomidorami rzymskimi. Córeczka chyba polubiła zielone oliwki :).



Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz